https://www.high-endrolex.com/48
OVOCE A DIETA: MŮŽETE KVŮLI NĚMU I ZTLOUSTNOUT! - Zdravotní potřeby Liberec

OVOCE A DIETA: MŮŽETE KVŮLI NĚMU I ZTLOUSTNOUT!

OVOCE A DIETA: MŮŽETE KVŮLI NĚMU I ZTLOUSTNOUT! Jezte hodně ovoce a zeleniny, slyšíte ze všech stran, pokud jde o doporučení týkající se zdravé výživy. Pokud však přijde na řadu řeč o hubnutí, není to s konzumací ovocem tak jasné a jednoduché. Ovoce totiž do dietního jídelníčku patří, ale je třeba hlídat jeho množství, a především cukr v něm obsažený. Víte, ve kterém je ho nejvíce?

Redukční jídelníček by měl být pestrý, lehký a vyvážený. Patří do něj tedy i ovoce, avšak v mnohem menším množství než zelenina. Musíte si totiž uvědomit, že ovoce má oproti zelenině vyšší energetickou hodnotu i vyšší obsah cukru.

Porovnejte například energetickou hodnotu těchto potravin:
Okurka 100 g = 70 kJ

Rajče 100 g = 100 kJ
Jablko 100 g = 250 kJBanán 100 g = 400 kJ

  „V našich kurzech hubnutí doporučujeme, aby denní dávka ovoce nepřesahovala 150–200 g (například v rámci svačiny). To znamená jedno větší jablko nebo pomeranč nebo dva menší kusy ovoce, jako je mandarinka nebo kiwi, případně kompotová miska drobného ovoce – maliny, borůvky a podobně,“ říká zakladatelka sdružení STOB Iva Málková. „Rozhodně také ovoce nezapomeňte započítat do svého denního energetického příjmu. Mnoho lidí bere ovoce jako ,nic´ nebo jen vodu, a vůbec neberou v potaz jeho energetickou hodnotu, která v mnoha případech není zanedbatelná.“

Čím méně sladké ovoce, tím lépe

Ovoce obsahuje řadu pozitivních látek – vlákninu, mnoho vitaminů a minerálů, ale kromě toho i jednoduché cukry, zejména fruktózu (ovocný cukr), glukózu a sacharózu. Fruktóza se sice rozkládá až v játrech a její metabolismus je tedy pomalejší než glukózy nebo klasického řepného cukru, ale přesto jde o cukr jako takový, který hubnutí neprospívá.

Při nákupu ovoce hlídejte nejen jeho čerstvost; Thinkstock                                                                                                                                                                                                                                                                                Při nákupu ovoce hlídejte nejen jeho čerstvost

„Čím ovoce obsahuje více fruktózy a méně glukózy, tím má nižší glykemický index – zjednodušeně řečeno, tím méně zvedá hladinu krevního cukru a déle vám vydrží pocit sytosti,“ vysvětluje Iva Málková. „Při redukční dietě je glykemický index potravin vhodným pomocníkem, protože si díky jeho znalosti můžete docela dobře udržovat stabilní hladinu krevního cukru – což je pro hubnutí žádoucí. Ovoce s nejnižším glykemickým indexem bývá to, které roste v mírném klimatu – jablka, broskve, hrušky, třešně, bobulové ovoce.“

Glykemické indexy

Ovoce s nejvyšším glykemickým indexem a vysokým obsahem cukru:

  • Banány
  • Datle sušené
  • Fíky
  • Hrozny
  • Meloun
  • Ananas

Ovoce s nízkým glykemickým indexem a malým množstvím cukru:

  • Rybíz
  • Višně
  • Třešně
  • Ostružiny
  • Jahody
  • Grapefruit

V redukční dietě byste tedy měli dávat přednost méně sladkému ovoci – čím je kyselejší, tím má i nižší GI. „Glykemický index ovoce a jeho působení na zvyšování hladiny cukru v krvi snížíte tím, že jej doplníte o bílkoviny. Ovocný salát například zalijte jogurtem, k jablku si dejte přírodní sýr, například cottage nebo plátek 30% tvrdého sýra,“ říká Iva Málková ze STOBu.

Co si o ovoci v dietním jídelníčku myslí výživová poradkyně Monika Divišová:
Čerstvé ovoce je důležitá součást zdravého i redukčního jídelníčku. Obsahuje vlákninu, důležité vitaminy, minerály a také enzymy. Naučte se kupovat ovoce v bio kvalitě nebo od menších farmářů. Při redukci váhy dejte pozor na množství, protože ovoce obsahuje nezanedbatelné množství cukru. Je sice oproti bílému rafinovanému, který najdeme ve zmrzlině i sušence, zdraví příznivý, ale i v tomto případě dodává tělu energii. Pokud ji nezvládnete během dne spálit, tak vám kila rozhodně nepůjdou dolů.

S ovocem při hubnutí počítejte

Ovoce je určitě vhodnější než přejídání se sladkostmi, o tom není pochyb, ale nepodléhejte iluzi, že protože je ovoce zdravé, musí být nezbytně i dietní. S jeho množstvím to proto určitě nepřehánějte. Svůj hubnoucí jídelníček byste totiž mohli zatížit nežádoucím množstvím kalorií a také zbytečně zvyšovat hladinu krevního cukru, což by následně mohlo vést k přejídání.

 

DOPORUČUEJEME KUCHYŇSKOU ELEKTRICKOU NUTRIČNÍ VÁHU

 Kuchyňská elektrická nutriční váha

 http://www.zpprofi.cz/produkt/kuchynska-elektricka-nutricni-vaha/?produktId=795

 

 

Použitý článek z www.prozeny.cz

Foto googl THINSTOCK

21.04.2015

 

ARCHIV AKTUALIT